Allmänt

I vägtrafiken bör fordonets chaufför inneha en körsrätt som motsvarar fordonsklassen. Körsrätten beviljas från och med 1.1.2016 av Trafi och dess tjänsteproducent Ajovarma Oy:s (Ab:s) närmaste betjäningsställe. Då man rör sig på vägen, bevisas körsrätten till polisen med ett giltigt körkort.

För att få körsrätt – alltså ett körkort – bör man vanligtvis skaffa sig undervisning antingen i en bilskola, med ett undervisningstillstånd eller i en läroanstalt. Trafiksäkerhetsverket Trafi godkänner i undervisnigen använda läroplaner och övervakar den undervisning som ges.

Den vid årsskiftet 2014 ikraftträdda lagförändringen medförde förändringar till förarundervisning som ges med ett undervisningstillstånd. Med undervisningstillståndet kan förarundervisning ges i följande körkortsklasser:

  • AM120(mopedkörkort)
  • AM121(lätt fyrhjulings-, mopedbilskörkort)
  • A1, A2 ja A(motorcykelkörkort)
  • B(personbilskörkort, endast för undervisnigen i grundskedet)

För undervisningstillståndsundervisningen för varenda körkortsklass finns egna avsnitt bakom varje ikon beroende av det, om du är lärare eller elev. Klicka på ikonerna och bekanta dig närmare med ärendet.

Hal väg praktik.

Undervisningstillståndet är ett sätt att skaffa sig en körskicklighet till trafiken, men du kan lika väl alltid förlita dig på trafikens proffs – dvs. trafiklärare. Vi rekommenderar varmt detta. Bilskolorna erbjuder gärna olika slags läropaket också för en undervisningstillståndslärare och -elev. Du kan köpa av bilskolan körtimmar, en simulatorundervisning för körningen i mörkret, en halkkörningsövning, enstaka teoritimmar eller till exempel ett helt teoriundervisningspaket.

Om du behöver hjälp av ett proffs till körningen, ta modigt kontakt med din bilskola.

Uusi
ajokorttilaki
tuli voimaan

1.7.2018.

Uutta vastaavaa teoriakoetta voit harjoitella osoitteessa netreeni.fi

Opetusluvalla.fi-sivustolla olevat tekstit perustuvat ennen 1.7.18 voimassaolleeseen ajokorttilakiin.

Päivitämme opetusluvalla.fi-sivuston syksyn 2018 aikana.

Katso lisää Trafin sivulta