Körkort för moped och mopedbil

För att föra fram en moped eller en mopedbil behöver du ett körkort för kategori AM. Körkort för kategori AM med särskilt villkor 120 betyder moped och med särskilt villkor 121 lätt fyrhjuling (mopedbil eller mopedfyrhjuling). Moped och mopedbil får också köras med ett körkort i kategori B.

För att få ett AM-körkort ska du ansöka om ett körkortstillstånd. Du kan ansöka om tillståndet tidigast ett år innan du fyller 15 år. Din ansökan tas emot av Ajovarmas serviceställe.

Förarundervisning

Därefter ska du delta i förarundervisning antingen i en bilskola eller med undervisningstillstånd. Undervisning kan du få redan innan körkortstillståndet beviljas. Vid förarutbildning med undervisningstillstånd ska undervisningstillståndet träda i kraft innan undervisningen påbörjas.

Du ska delta i minst 6 timmar teoriundervisning och minst 3 timmar körundervisning, av vilka minst 1 timme är hanteringsundervisning och minst 2 timmar körundervisning i trafik. När du har fyllt 15 år kan du delta i körundervisning i trafik.

Antalet undervisningstimmar är det samma i förarundervisningen för både moped och mopedbil. I undervisningen övas bland annat behärskandet av trafiksituationer, reglerna för körning i korsningar och nödbromsning.

Förarexamen

Efter undervisningen ska du avlägga förarexamen. För att delta i examen ska du ha ett körkortstillstånd samt ha deltagit i den undervisning som krävs.

Du kan delta i teoriprovet tidigast en månad innan du fyller 15 år. När du har fyllt 15 år får du delta i hanteringsprovet för moped eller körprovet för mopedbil.

Du kan reservera tid för examen på Ajovarmas serviceställe. När du anmäler dig till förarexamen ska du kunna bestyrka din identitet med pass eller identitetskort.

Mopedexamen omfattar ett teori- och hanteringsprov. Mopedbilexamen omfattar förutom ett teoriprov också ett körprov i trafik.

Körkortet hem per post

Examensmottagaren utfärdar ett intyg över avlagd examen. Intyget ger dig rätt att köra fordon i kategori AM sex månader i Finland med undantag av Åland. Det egentliga körkortet sänds per post hem till dig inom cirka tre veckor efter avlagd examen.

Opprinnelse: Trafi.fi 20.09.16.

Beställ elevens AM120-Basic tjänster här.

Uusi
ajokorttilaki
tuli voimaan

1.7.2018.

Uutta vastaavaa teoriakoetta voit harjoitella osoitteessa netreeni.fi

Opetusluvalla.fi-sivustolla olevat tekstit perustuvat ennen 1.7.18 voimassaolleeseen ajokorttilakiin.

Päivitämme opetusluvalla.fi-sivuston syksyn 2018 aikana.

Katso lisää Trafin sivulta