Yleistä

Tieliikenteessä ajoneuvon kuljettajalla tulee olla ajoneuvon luokkaa vastaava ajo-oikeus. Ajo-oikeuden myöntää 1.1.2016 alkaen Trafi ja sen palveluntuottaja Ajovarma Oy:n lähin palvelupiste. Ajo-oikeus osoitetaan poliisille tienpäällä liikuttaessa voimassaolevalla ajokortilla.

Ajo-oikeuden eli ajokortin saamiseksi on yleensä hankittava opetusta joko autokoulussa, opetusluvalla tai oppilaitoksessa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi hyväksyy opetuksessa käytettävät opetussuunnitelmat ja valvoo opetuksen antamista.

Vuoden vaihteessa 2014 voimaan tullut lakiuudistus toi mukanaan uudistuksia kuljettajaopetuksen antamiseen opetusluvalla. Opetusluvalla voidaan antaa kuljettajaopetus seuraavissa ajokorttiluokissa:

  • AM120(mopokortti)
  • AM121(kevyt nelipyörä-, mopoautokortti)
  • A1, A2 ja A(moottoripyöräkortit)
  • B(henkilöautokortti, vain perusvaiheen opetus)

Jokaisen ajokorttiluokan opetuslupaopetuksesta on olemassa omat osionsa kunkin kuvakkeen takana riippuen siitä oletko opettaja vai oppilas. Klikkaa kuvakkeita ja tutustu asiaan tarkemmin.

Liukkaan kelin ajoharjoittelu.

Opetuslupa on yksi keino hankkia ajotaito liikenteeseen, mutta voit aina turvautua myös liikenteen ammattilaisten eli liikenneopettajien apuun. Suosittelemme sitä vilpittömästi. Autokoulut tarjoavat mielellään erilaisia opetuspaketteja myös opetuslupaopettajalle ja –oppilaalle. Voit ostaa autokoulusta ajotunteja, pimeänajon simulaattoriopetuksen, liukkaan kelin ajoharjoittelun, yksittäisiä teoriatunteja tai vaikka koko teoriaopetuspaketin.

Mikäli tarvitset ammattilaisen apua oppimiseen, ota rohkeasti yhteyttä lähimpään autokouluusi.

Uusi
ajokorttilaki
tuli voimaan

1.7.2018.

Uutta vastaavaa teoriakoetta voit harjoitella osoitteessa netreeni.fi

Opetusluvalla.fi-sivustolla olevat tekstit perustuvat ennen 1.7.18 voimassaolleeseen ajokorttilakiin.

Päivitämme opetusluvalla.fi-sivuston syksyn 2018 aikana.

Katso lisää Trafin sivulta